Livet på hytta er godt hele året, men påsken har en helt spesiell plass hos oss nordmenn. Det er noe trygt, godt og norsk over den fine uka når vinteren er på hell, lyset og sola er tilbake og tradisjoner holdes ved like. Det knitrer fra peisen. Du smaker på en god vin og kjenner en behagelig tretthet etter dagens skitur og en hel dag ute med ungene. Ungene ligger i samme seng og leser blader, noe de sjelden gjør hjemme. En undersøkelse fra Norstat viser at halvparten av oss velger en slik hyttepåske også i år. Vi som er så heldige å ha egen hytte har det enkelt og vi legger gjerne opp påskeuka med besøk av familie eller venner. Livet på hytta i påsken sveiser oss bedre sammen. Vi gjør og opplever ting sammen slik generasjoner før oss har gjort det. Påsken er kanskje den høytiden som er mest «gammeldags», da holdes det liv i gamle spill, leker og tv-program som er gått av mote og ut på dato ellers i året. Det er kanskje derfor påsken på hytta har fått en så sterk plass i nordmenns hjerter. Den binder sammen fortid og fremtid, barn og voksne.
GJØR ALVOR AV DET
Påsken er ved siden av de varmeste sommerdagene og de flotte høstdagene den tiden på året da flest nordmenn bestemmer seg for at «nå skal også vi skaffe oss en hytte». Vi i Vikinghytter merker at antallet forespørsler på hytter øker i disse periodene. For noen er det økonomien som blir et hinder. Men i kundesamtalene vi har viser det seg ofte at redselen er overdrevet: det er mulig å skaffe seg en rimelig hytte, og flere av våre modeller kan utvides etter hvert. Det er gode rente- og betalingsbetingelser i dag. Det er besparelser å hente på å legge ferieuker til egen hytte i stedet for å leie eller reise utenlands på ferie. Du kan ihvertfall legge deler av ferien, helgene og høytidene på egen hytte og fortsatt oppleve verden der ute. Dersom du ønsker det kan du få inntekter på hytta ved utleie direkte eller gjennom for eksempel Airbnb. Vi er gjerne med på å sette opp realistiske regnestykker sammen med deg.
VISSTE DU AT
– vi spiser 14 millioner Kvikk Lunch i påskemåneden, mot 1-2 millioner ellers i året?
– vi spiser 20 millioner appelsiner i påskemåneden?
– 700.000 hører på Viggo Valles påskelabyrint «Kor skal vi reis hen?» på radioens P1 i påsken?
– 150.000 har gult som favoritt-farge?
– gudstjenestene i påsken trekker i snitt 60 personer?
– 221 nordmenn har Paasche i etternavnet?
– 80.000 nordmenn har et disippel-navn? Det er flest som har navnet Thomas mens ingen heter Judas.
TIPS TIL FAMILIEAKTIVITETER I PÅSKEN
Påsken er tid for å gjøre ting sammen. Her noen forslag:
– Last sekken med kakao, brødskiver, appelsiner, Kvikk Lunch og dra på skiturer sammen.
– Spill yatzy, kår påskens vinner etter fem eller ti runder.
– Spill brettspill.
– Lag akebakke.
– Arrangere et skirenn. Forbered gjerne med startnummer og premier.
– Prøv å løs «Påskenøttene» på NRK 1. Familieprogram siden 1984!
– Hør på – og gjerne delta i – påskelabyrinten «Kor skal vi reis hen?» med Viggo Valle på NRK radio.
– Spill Wordfeud på nett mot spillere fra hele verden.
– Finn frem påske-quizer på nett, aviser og blader.
– Snakk sammen om livet, sett mål og legg planer.
ET SISTE TIPS
Du skal sikkert ha påskelam på påskeaften. Hvorfor ikke variere med en deilig reinsdyr-stek? Du finner gode oppskrifter på matprat.no og aperitif.no
Vi i Vikinghytter ønsker deg og dine en riktig god påske!