Norsk håndverkstradisjon

Vikinghytter er en del av Steinsvik-konsernet. Selskapet har sin opprinnelse helt tilbake til 1917 da gründeren Nikolai Martinussen startet opp i Steinsvika i Bø kommune i Vesterålen.

Steinsvik Materiallager
Steinsvik Materiallager

Dagens eiere og ledelse er fjerde og femte generasjons etterkommere av Nikolai. Vi er i dag 25 ansatte og har vårt hovedkontor på Melbu i vakre Vesterålen.
De siste 50 årene har vi bygd mer enn 3000 boliger i regi av Steinsvik. Merkevaren Vikinghytter ble etablert for ca 20 år siden, og det er levert mer enn 500 hytter til hele landet. Vi leverer to ulike stilarter: Volva-serien som er tradisjonell norsk hyttedesign og fra 2010 også den moderne Blåtann-serien som er utviklet i samarbeid med det landskjente arkitektkontoret Narud Stokke Wiig (NSW) i Oslo som også har kontor i Svolvær.
Alle våre hytter er inspirert av den gode, norske håndverkstradisjonen som startet med vikingene for over 1000 år siden. Du merker det når du velger en Vikinghytte.

DEN GODE FØLELSEN

Det er lørdags morgen på hytta. Lyden fra radioen blandes med lukten av nykokt kaffe, stekt egg og bacon. Snart skal familien samles rundt frokostbordet slik hyttefrokoster alltid har vært. Soveromsvinduet står på gløtt, du hører livlig fuglekvitter. Du drar fra gardinene og sola skinner fra knallblå himmel. Du smiler – det blir en ny fin dag med familien.

Den gode følelsen

Mye er endret

Livet på hytta er i endring. Før reiste du dit for å holde kontakten med noe av det primitive fra fortiden. Du hadde ikke strøm, men fyrte i ovn og peis. Du fant glede i å hugge, bære og stable ved. Du manglet innlagt vann, men syntes det var god trening i å bære det fra elv eller brønn. Slik er det fortsatt for noen, men for de aller fleste skal dagens hytter ha tidens komfort med innlagt strøm og vann. Data med høy hastighet. TV med flere kanaler. Kjøkken med oppvaskmaskin. Bad med dusj og gjerne også badstu eller jacuzzi på verandaen. Hyttelivet i dag handler mer om å nyte fritiden og lade batteriene i en hektisk hverdag.

Det beste er fortsatt intakt

Fortsatt finner de fleste en god, befriende og avslappende følelse ved å komme til hytta. Det skjer noe med deg. Du blir inspirert til å bruke naturen, enten det er tur i fjæra, på havet, på vannet eller opp på fjellet. Det er lav terskel for å gjøre noe lekent ute i naturen eller inne i hytta.

Derfor holder hytta posisjonen som familiens viktigste samlingspunkt. Der kommer vi nærmere hverandre gjennom gode samtaler rundt bordet. Gjerne med et godt måltid. Yatzy-morgener der alle kan vinne. Kortspill der du kan holde kortene «tett inntil brystet». Eller spenningen med de mer moderne quiz- og kahoot-spillene fra nettet. Med spørsmål for alle interesser og aldersgrupper. Felles for aktivitetene, enten de er inne eller ute, er at alle kan delta, og at de er samlende på tvers av kjønn og alder. Jo, livet på hytta er noe helt spesielt. Noe du aldri glemmer, og alltid lengter til!

Viking-inspirasjon

Det er få ting som har gitt mer hemningsløs beundring av oss nordmenn enn vikingene. Utenfor Norden er det utvilsomt det mest kjente symbolet og ordet viking brukes i dag som en hedersbetegnelse for barske, sterke og flinke folk. De hadde sin storhetstid i tre hundre år, fra angrepet på Lindisfarne i 794 til slaget på Stiklestad i 1030 og slaget ved Stamford Bridge i 1066.

Ser vi bort fra plyndringstokt og militære ekspedisjoner står de solide håndverkstradisjonene frem som det viktigste vi kan ta med oss fra denne tidsperioden. Det er utrolig hvilke hus de klarte å bygge med enkle redskaper. Langhusene kunne være 20-30 meter lange og 5-7 meter brede. Og det mest kjente langhuset er på Borg i Lofoten og var 83 meter langt og 9 meter bredt.

Disse vikingtradisjonene ble videreført i bondesamfunnet og vi finner deres håndverkskvalitet igjen i treskjæringer på stavkirker og ikke minst i trebåter som var nærmest identiske med vikingenes båter.
Vikingene tok hensyn til vær, vind, topografi, lys og klima for å finne den optimale plassering av husene. Vi tenker på samme måte når vi hjelper til med å finne optimal plassering av hytta.

Detaljer fra Stave kirke
Detaljer fra Stave kirke

To spennende hytteserier gir deg mye å velge i

Vi har også videreført vikingenes måte å tenke på gjennom to hytteserier. Her har vi tatt hensyn til norske hyttetradisjoner og samtidig lagt vekt på å møte det moderne menneskes behov for komfort og personlige smak. Det har blitt til to ulike hytteserier som vi er svært stolte av:

Blåtann-serien er moderne hytter utviklet av Narud Stokke Wiig (NSW) som er ett av Norges mest innovative arkitektkontorer.

Volva-serien er utviklet gjennom en hundreårig tradisjon i Steinsvik Hus og er hytter i klassisk norsk hyttetradisjon.

Våre hytteserier leveres som råbyggesett eller komplett byggesett. Finn ut hva som passer deg best praktisk, tidsmessig og økonomisk.

Se hyttene